Vad är rally?

Rally är en typ av motorsport som har långa sträckor. Det körs på allmänna vägar, så kallade specialsträckor. Under tiden rallyt körs stängs dessa vägar av för att hindra obehöriga att köra där.

Det gäller för föraren och dess kartläsare att ta sig från start till mål på så kort tid som är möjligt.

Mellan dessa specialsträckor kör sedan förarna en transportsträcka, som är ett rally mellan specialsträckorna och vanliga trafikregler gäller. Förr kallades dessa rallyn för minirally och att de ska vara minst 5 mil i sträck att köra.

Inom rally finns det olika varianter som har blivit mer och mer populärt att köra.

Rallysprint är en av dessa varianter som går ut på att det körs ett antal heat på en och samma korta sträcka. Körtiden brukar ligga på cirka två minuter. Dessa tävlingar är lättare att arrangera och framför allt billigare, samtidigt som denna typ av rally blir mer vänlig för publiken eftersom de inte behöver ta sig flera kilometer in på icke upplysta vägar i skogen.

Rallyspecial är också en typ av rally som egentligen är en mix av ett vanligt rally och rallysprint. Start och mål ligger på en och samma plats oftast. Dessutom innehåller banan olika hinder av typen tunnor, konor och bommar som då ska passeras efter en förskriven beskrivning. Därutöver finns det oftast en 180 graders vändning i heatet. Allt görs på tid, så snabbt som möjligt.

Skulle föraren stöta samman med något hinder, innebär det ett tidpåslag på den ordinarie tid som blev efter heatet. Det gäller sedan att hålla sig inom en viss föreskriven tid som förarna i rallyspecial har fått på sig. Genomförs inte heatet inom den föreskrivna tiden så blir föraren diskad. Därför gäller det att vara skicklig och inte köra in några hinder och så snabbt som möjligt inom tidsramen.

Rally är en omväxlande och spännande motorsport!