Rally och kartläsare

Att köra rally utan en kartläsare är som att famla i mörkret. En kartläsare är den person som ger föraren instruktioner hur föraren ska köra. I rally går det fort och då hinner inte föraren titta på en karta och köra samtidigt.

En kartläsare ska vara duktig på sin uppgift. Det gäller att studera varje sträcka bit för bit. Därför görs en besiktningstur på varje sträcka innan det är dags att tävla. Under besiktningen skriver kartläsare upp hur sträckan är, varje kurva om den är höger eller vänster och hur många grader den är på och så vidare.

Detsamma gäller om det finns backar och gupp med mera. Det gäller för kartläsaren att ha en så detaljerad beskrivning som möjligt för att föraren ska kunna köra sträckan så fort som det bara går, utan att råka ut för några missöden.

En kartläsares beskrivning kallas för noter. Dessa är skrivna på ett speciellt sätt så att föraren förstår minsta lilla beskrivning på hur denna ska köra. Under racet har föraren och kartläsaren ett inbyggt system i hjälmarna så att de kan prata med varandra. Kartläsaren talar sedan om för föraren hur vägen framför dem ser ut under racet.

Detta gör att i princip går det inte köra en rallysträcka utan en kartläsare, vilket gör att förare och kartläsaren måste vara ett team som samarbetar bra och är nästan som i symbios. Det har skett stora framsteg jämfört med förr då kartan presenterades på tävlingsdagen och det inte var tillåtet att besiktiga sträckan.

En av Sveriges mest kända kartläsare och som har gjort sig ett namn inom rally är Tina Thörner. Hon har bland annat vunnit tre mästerskap för damer. Dessutom har hon deltagit i Dakar rallyt väldigt framgångsrikt.

Även om man inte kör i ett rally går det bra att tävla som kartläsare. Det gäller bara kunna skilja på höger och vänster!