Paris – Dakarrallyt

Paris – Dakarrallyt, eller som det kallas för numera; Dakarrallyt, eftersom rallyt har blivit flyttat till Sydamerika istället, sedan 2009. Sträckan var från början från Paris till Dakar. Det är ett mycket legendariskt rally som har funnit sedan 1978. Detta rally är en terrängtävling som är öppen för bilar, lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar.

Största delen av sträckorna går utanför de vanliga vägarna. Istället går rallyt över sanddyner och terräng som är tuff att köra i. Rallyt är mycket krävande, inte bara för fordonet utan också för förarna. Det är inte många som lyckas köra hela loppet. Allt som allt varar Dakarrallyt i cirka 14 dagar. I rallyt är det inte snabbheten som räknas först och främst, utan hur pass uthållig man är och hur duktig man är på att orientera sig.

Bakgrunden till detta fascinerande rally beror på att grundaren, Thierry Sabine, körde ett rally mellan Abidjan på Elfenbenskusten och Nice i Frankrike. Men han körde vilse mitt ute i den libyska öknen med sin motorcykel men blev hittad och han återvände sedan hem.

Men Thierry blev väldigt bergtagen av landskapet i den afrikanska öknen och ville dela med sig av sin upplevelse, vilket gjorde att han skapade Paris – Dakarrallyt. Under årens lopp har sträckan varierat men har alltid haft fokus i Afrikaregionen, och detta fram till 2007. Sedan blev det väldigt oroligt i Afrika och man ville inte hålla rallyt där längre. Därför blev det Sydafrika istället och då mellan länderna Argentina och Chile.

Dakarrallyt är öppen för alla förare, så det finns kändisar inom andra sporter som har deltagit och till med kungligheter som Albert II av Monaco. Den mest kända svensk som har deltagit i rallyt är svenska kartläsare Tina Thörner och kommit bland de tre första i tävlingen varje gång hon har fullföljt ett rally.

Dakarrallyt kräver sin man eller kvinna!